Kuchnia gastronomiczna to miejsce, gdzie zdecydowanie największe znaczenie ma dobre wyposażenie. To od niego często zależy poziom pracy wykonywanej przez personel danego lokalu, a także jakość wydawanych potraw. Istnieje co prawda wyposażenie, które można uznać za dodatkowe i można się bez niego obejść, aczkolwiek jest również taki sprzęt, bez którego kuchnia gastronomiczna w ogóle nie może istnieć. Jakie to wyposażenie?
Kuchnia gastronomiczna nie może istnieć przede wszystkim bez urządzeń grzewczych. To głównie one pozwalają na przygotowywanie w niej potraw. Niezastąpione okażą się więc kuchenki gazowe i elektryczne, jak i piece, czajniki, piekarniki i wiele innych. W nowoczesnych kuchniach coraz częściej podstawowym osprzętem stają się np. piece konwekcyjno parowe, czy też bemar pozwalający utrzymywać temperaturę przygotowanych już posiłków, oczekujących na wydanie. Naczynia, sztućce, a także zestaw garnków do gotowania oraz patelni najwyższej jakości, to również podstawa. Każda kuchnia gastronomiczna, którą chce być funkcjonalna, a zarazem móc spełniać najwyższe możliwe standardy, także higieniczne, powinna być wyposażona w meble kuchenne ze stali nierdzewnej. Charakteryzują się one bowiem solidnością, a także dużo łatwiej jest je utrzymywać w czystości, co w kuchni ma szczególne znaczenie. Oczywiście warto wspomnieć także o tym, że osoby pracujące w kuchni muszą posiadać odpowiedni strój, który zapewni dodatkowe bezpieczeństwo i higienę.