Wino nie jest jedynie wykwintnym przedstawicielem alkoholi, ale także idealnym uzupełnieniem serwowanych potraw. Swoją głębią smaku i niepowtarzalnym aromatem jest w stanie podkreślić każdy smak, począwszy od subtelnych przystawek do ciężkich odsłon deserów. Wytrawna wersja tego trunku może okazać się bardziej wymagającą propozycją. Warto pochylić się nad tym tematem, by wiedzieć, z czym komponować wino wytrawne.
Przystawki są początkiem kulinarnej drogi podczas niezobowiązującego lunchu lub uroczystej kolacji. Jeszcze przed podaniem pierwszych propozycji posiłku można podać białe lub lekkie czerwone wino wytrawne. Dopasowując je, należy zwrócić uwagę, by nie było ono zbyt ciężkie. Wytrawne wino uzupełni smak zimnych przekąsek, w tym także wędlin. Inną możliwością zaprezentowania jego aromatu jest podanie go z deską serów, zwłaszcza tych o pikantnym charakterze.
Podstawowa zasada dotycząca serwowania wina wytrawnego do dań głównych mówi, że świetnie komponuje się z czerwonym mięsem. Jednak jego aromat połączy się również z kaczką, gęsią oraz niektórymi rybami. Smaki lasu takie jak dziczyzna, grzyby, czy orzechy także lubią się z wytrawnymi przedstawicielami win. Można je także połączyć z cięższymi posiłkami, w których występuje sos. Białe, wytrawne wino będzie współgrać z risotto, a jego czerwony odpowiednik świetnie wypadnie w roli towarzysza bigosu. Warto pamiętać, że wytrawne wina nie boją się dosadnych oraz pikantnych połączeń.