Do elementów koniecznych w wyposażeniu współczesnej kuchni należy umeblowanie i podstawowy sprzęt AGD. Meble kuchenne kupuje się najczęściej w zestawach, obejmujących liczne szafki o ujednoliconym wzornictwie, kredensy, krzesła i stoły. Sprzęt AGD potrzebny w każdej kuchni to lodówka, kuchenka (zazwyczaj z piekarnikiem), zlewozmywak oraz okap. Niezbędnym elementem jest także choćby najbardziej podstawowy zestaw garnków i naczyń do przygotowywania i podawania posiłków, a także sztućce.
Wiele gospodarstw domowych dysponuje dziś zmywarkami, robotami kuchennymi i ekspresami do kawy. Ze względu na różnorodność technik kulinarnych, bogactwo tradycji kuchni polskiej i świata oraz postępujący rozwój techniki wyróżnić można tysiące drobniejszych akcesoriów, które mogą okazać się istotnymi dodatkami do naszych kuchni.
Niewielkie akcesoria kuchenne, które przydają się w czasie sporządzania potraw to zestawy noży, otwieracze i korkociągi, trzepaczki, dziadki do orzechów, tarki, sitka, rękawice, fartuchy, filtry do wody, młynki, praski, chochle i trzepaczki. Największe znaczenie w przygotowywaniu zdrowych potraw oraz smacznej kawy i herbaty ma jakość wody. Warto więc zaopatrzyć się w jonizatory wody, które wytwarzają ciecz zjonizowaną (kwasową lub alkaliczną) oraz szklane lub metalowe czajniki (czajniki plastikowe nie są korzystne dla zdrowia).
Przygotowywanie ciekawych i trudniejszych do wykonania potraw umożliwiają naczynia żaroodporne, specjalistyczne patelnie, gofrownice, naczynia do zapiekania i garnki do gotowania w kąpieli wodnej. Smaczną kawę przyrządzimy w dobrym ekspresie do kawy, w kawiarce lub w tygielku (kawa po turecku). Czas spędzony w kuchni umili nam radio. Oczywiście kuchnię zaopatrzyć trzeba także w przydatne na co dzień produkty żywnościowe – sól, cukier, mąkę, zioła i przyprawy.