Grill ogniskowy jest interesującą alternatywą dla standardowego grilla czy tradycyjnych ognisk. Mimo tego, iż rozwiązanie to istnieje od lat, to w Polsce dopiero od niedawna można zauważyć tendencję wzrostową, jeśli chodzi o zainteresowanie takowym wyborem. Grille ogniskowe nie są skomplikowanymi konstrukcjami i nie wymagają od nabywcy specjalnych umiejętności. Z czego zatem składa się to urządzenie?
Grille ogniskowe dzielą się na te z rusztem stalowym (ręcznie wyrabiane stalowe elementy dodają całości wyważonej prezencji) oraz z rusztem nierdzewnym (niezwykle trwałe rozwiązanie, do tego proste w utrzymaniu). Oba wybory wymagają od ich posiadacza, zaopatrzenia się w trójnóg do kociołka. Dzięki niemu grill z rusztem zawiśnie efektownie nad ogniskiem, pozwalając na zorganizowanie towarzysko-kulinarnego spotkania wokół niego.
Jedną z najważniejszych części przy kompletowaniu grilla jest ruszt ogniskowy. Ten występuje w paru wersjach: stalowy, stalowy ozdobny oraz praktycznie bezobsługowy – ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej. Kociołki czy patelnie do ogniska dobieramy już wedle naszych upodobań i tego, co w głównej mierze zamierzamy na takim ognisku przyrządzać. Dla entuzjastów prostoty dostępne są również gotowe zestawy z rusztami i kociołkami. Każdy z nich różni się nie tylko dominującą w nim estetyką, ale i zastosowanymi rozwiązaniami czy ceną. Takie funkcjonalne zestawy polecane są amatorom grillowania, którzy dopiero wchodzą w ten świat.