Ogród i dom

Czym najlepiej palić w piecu?

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy stajemy przed koniecznością ogrzewania pomieszczeń. Bardzo ważnym krokiem jest wybór odpowiedniego kotła i paliwa do spalania. Musi ono przede wszystkim być legalne, bezpieczne dla środowiska i zdrowia człowieka. Dobrze, jeśli jest również przystępne cenowo i nie rujnuje kieszeni. Do wyboru mamy między innymi węgiel kamienny, niemalowane drewno, węgiel czeski oraz brunatny, a także brykiety drzewne, słomiane czy zbożowe. Optymalnym i oszczędnym rozwiązaniem jest ekogroszek, czyli pokruszony na niewielkie ziarna węgiel kamienny lub brunatny.

Najważniejsze korzyści płynące z palenia w piecu ekogroszkiem

Jest to paliwo, które posiada wiele zalet i jest chętnie stosowane do ogrzewania domów i innych budynków. Plusem korzystania z tej opcji jest jej ekonomiczność, ponieważ węgiel używany do produkcji ekogroszku jest bardzo kaloryczny. To także paliwo odsiarczone, z małą obecnością substancji nieulegających spaleniu. Jego używanie wiąże się z ograniczoną emisją gazów i pyłów szkodliwych dla środowiska. Jest to zatem wybór proekologiczny. Co ważne, ekogroszek jest paliwem komfortowym w użyciu, a proces podawania można zautomatyzować. Po odpowiednim ustawieniu pieca cały proces odbywa się samoczynnie, a nasza aktywność ogranicza się do wypełnienia urządzenia raz na kilka dni i usuwania niewielkich ilości popiołu. To opcja niezwykle wygodna, a przy tym ograniczająca ilość powstałych zanieczyszczeń. Zdecydowanie warto zainwestować w tę formę ogrzewania pomieszczeń. Pozwala to na długofalowe obniżenie kosztów dzięki wysokiej wartości opałowej tego paliwa.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście + jeden =