Technika i motoryzacja

Funkcje nowoczesnych pieców cukierniczych

W ciastkarniach i innych lokalach gastronomicznych serwujących słodkie wypieki wykorzystuje się na co dzień rozmaite urządzenia. Jednym z niezbędnych jest zwłaszcza piec cukierniczy, który umożliwia szybkie przygotowanie m.in. rogalików, biszkoptów, ciast, bagietek czy bez. Powinien przede wszystkim być wyprodukowany z materiału ponadprzeciętnie odpornego na uszkodzenia mechaniczne oraz spełniać wszelkie wymagane normy bezpieczeństwa. Oprócz tego musi oczywiście charakteryzować się szeroką funkcjonalnością. 

Oświetlenie wewnętrzne to podstawa

Nowoczesne piece cukiernicze posiadają kilka komór grzewczych, minimalizują utratę ciepła i wyróżniają się bardzo wysoką ergonomią użytkowania. Są ponadto zaprojektowane w taki sposób, że ryzyko wystąpienia awarii jest ograniczone do minimum (warunkiem jest właściwa obsługa). Pozostałe kluczowe cechy to wnętrze wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej, izolowana obudowa, oszczędne oświetlenie LED komory pieczenia, szyba składająca się z dwóch warstw solidnego szkła oraz płyty przeznaczone na ciasto o grubości 15-20 mm.

Oprócz tego zakres regulacji temperatury wynosi w nich od 0 do nawet 500 stopni Celsjusza, co umożliwia przyrządzenie każdego słodkiego smakołyku. Większość dostępnych na rynku modeli posiada również: cyfrowy panel sterujący (do precyzyjnego zaprogramowania pracy), funkcję automatycznego nawilżania blach, system chłodzący obejmujący co najmniej dwa wentylatory (tzw. Cool Down), opóźnienie włączenia do 25 godzin, blokadę drzwiczek, a także termostat służący do utrzymania pożądanej temperatury (przeważnie od 50 do 300 stopni Celsjusza).

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × trzy =