Grillowane jedzenie jest bez wątpienia jednym z najbardziej ulubionych przez wiele osób. Nie ma w tym nic dziwnego. Jego smak i zapach po prostu zachwycają, a brak tłuszczu może być zachętą nawet dla tych, którzy są na diecie. Jednak nie zawsze możemy rozpalić grill węglowy. Dlatego właśnie alternatywą dla niego może być urządzenie gazowe.
Grill gazowy poddaje dania obróbce termicznej dzięki spalaniu gazu dostarczanego z butli, znajdującej się zazwyczaj w dolnej komorze albo obok grilla. Taki sposób ogrzewania jest bardzo łatwy do wyregulowania, co daje mu już pierwszą przewagę nad żarzącym się węglem drzewnym. Dzięki pokrętłom regulującym możemy po prostu bez najmniejszego problemu dopasować temperaturę, szybkość przygotowywania potrawy i intensywność jej opiekania. W ten sposób możliwe jest uzyskanie mięsa, które będzie idealnie miękkie i kruche, a nie spalone, jak bywa w przypadku klasycznego grilla węglowego.
Grill gazowy w małej gastronomii z całą pewnością zachwyci wiele osób. Wszystko dlatego, że przygotowywane na nim dania mają idealny smak – za sprawą drewienek wędzarniczych odtwarzają smak potraw z klasycznego grilla. Dodatkowo w ten sposób przygotowane dania są znacznie zdrowsze: nie ma na nich nigdy spalenizny ani szkodliwej sadzy, jak bywało w przypadku grilli węglowych. W ten sposób w twojej restauracji nikt już nie będzie musiał odkrawać niejadalnych cząsteczek z potrawy.