Sposób życia i styl

Jak degustować wino?

Wino jest jednym z najpopularniejszych trunków – pije się je zarówno podczas eleganckich uroczystości, jak i zwykłych obiadów w rodzinnym gronie. Oto przykładowy sklep, który posiada w swojej bogatej ofercie różnorodne odmiany ze wszystkich stron świata: https://www.profilwino.pl/pl/c/Rozowe/64. Ze względu na powszechność omawianego alkoholu, często są organizowane jego degustacje, pozwalające ocenić go pod kątem smaku, wyglądu i zapachu. W tym przypadku wino musi być oczywiście podawane w specjalnym szkle degustacyjnym przystosowanym do jego rodzaju i charakteru. 

Cztery podstawowe kroki 

Wina francuskie, włoskie, australijskie i pochodzące z innych krajów powinny być degustowane w kilku krokach. Pierwszym etapem jest badanie wizualne (z użyciem narządu wzroku), pozwalające ocenić takie parametry, jak głębia koloru trunku, jego przejrzystość i połyskliwość, płynność, a także gęstość oraz tekstura. Kolejny krok opiera się na wykorzystaniu zmysłu powonienia. W tym przypadku weryfikacji podlega przede wszystkim intensywność zapachu i rodzaj aromatu (np. czerwone owoce).

Najpierw należy powąchać wino przez krótki czas bez zakręcania kieliszkiem, a następnie raz jeszcze po wykonaniu tej czynności – sprzyja ona bowiem ulatnianiu się bukietu. Najważniejszym momentem całej degustacji jest oczywiście skosztowanie trunku i ocena jego smaku. Można z powodzeniem ustalić m.in. długość leżakowania, fakturę, wielowymiarowość oraz poziom słodyczy czy kwasowości. Na tej podstawie budujemy pełne wyobrażenie o danym winie. Na ostatnim etapie należy koniecznie odpowiedzieć sobie na pytania, czy degustowany przed chwilą trunek jest dobrej czy przeciętnej jakości, czy ma spory potencjał do tzw. starzenia się i jak przedstawia się relacja jego ceny do jakości. Takie podsumowanie jest swoistą kropką nad i.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − pięć =