Głębia smaku, prostota kompozycji i wysoka jakość – tak w kilku słowach opisać można cechy kuchni śródziemnomorskiej. Jedzenie śródziemnomorskie fascynuje, inspiruje i zachęca nie tylko do podróży kulinarnej. Warto jednak wiedzieć, że ten rodzaj kuchni posiada swoje typy – w końcu obejmuje kilka krajów, które mają odrębne tradycje kulinarne. Co jednak jest wspólne w kuchni śródziemnomorza, niezależnie od szerokości geograficznej?
Czy to Grecja, Włochy, Liban czy Hiszpania, w kuchni południa dominują oliwki! Szczególnie popularne są oliwki zielone cena ich jest bowiem bardzo atrakcyjna. To jednak nie koniec! Z oliwek oczywiście wytłacza się oliwę, podstawowy tłuszcz w krajach śródziemnomorskich. Ten rodzaj kuchni stawia jednak na świeżość! Dlatego w daniach południowych dominują świeże owoce i warzywa, ryby i owoce morza prosto z kutra czy pyszny nabiał. Nie brakuje też ziaren i strączków, które również pojawiają się w różnych wariantach. Co jednak ważne, te składniki kuchni śródziemnomorskiej pojawiają się w różnym natężeniu. Przykładowo, na Krecie dominują oliwki, oliwa oraz owoce morza. Rzadziej jednak je się tutaj świeże ryby i są one zwykle droższe.