Kawa to jeden z najbardziej popularnych napoi. Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego płynu. Niektórzy doceniają ją za działanie, jakie ma na układ nerwowy, z kolei inni skupiają się głównie na jej walorach smakowych. Watro, zatem poznać różne metody na przygotowanie kawy.
Większość z nas kojarzy parzenie kawy tylko z użyciem ekspresu. Niemniej jednak sposobów jej przygotowania bez tego sprzętu jest sporo i co ciekawe mają one dłuższą tradycję. Jedną z takich metod jest użycie kawiarki. To rozwiązanie szczególnie powinno przypaść do gustu osobom uwielbiającym espresso. Głównie dlatego, że kawa będzie charakteryzować się mocnym, wyrazistym smakiem. Kolejną interesującą metodą jest tzw. drip. W tym przypadku używamy lejka, w którym umieszczamy papierowy filtr w kształcie litery V. Przygotowany w ten sposób napój będzie miał z kolei niezwykle lekki smak. Poza tym stosując właściwy rodzaj ziaren, najlepiej z jednego regionu świata, możemy podkreślić wszystkie niuanse smakowe kawy, charakterystyczne dla danego miejsca.
Inną alternatywną metodą przyrządzenia jest chemex. Ten sposób wyróżnia się przede wszystkim użyciem szklanego wazonu. Dzięki temu kawa ma bardzo delikatny smak, a jednocześnie wykazuje się mocnym działaniem pobudzającym. Oczywiście wszystkie te opisane metody wymagają odpowiedniego wyposażenia. Najlepiej znaleźć je w sklepach specjalizujących w akcesoriach potrzebnych do parzenia kawy jak np. https://labuna.pl/. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nie tylko wyjątkowymi walorami napoju, ale również ciekawym sposobem jego przygotowywania.