Gdy kończy się lato, często na sklepowych półkach trudno jest znaleźć świeże warzywa i owoce, a wszyscy wiemy, że są one niezbędne w diecie. Dostarczają nam niezbędnych witamin i mikroelementów, a przy tym sprawiają, że nasz jadłospis jest ciekawszy i smaczniejszy. Dlatego poza sezonem warto korzystać z owoców mrożonych. W większości przypadków sprawdzą się równie dobrze jak produkty świeże, nie są też dużo uboższe w witaminy dzięki szybkiemu mrożeniu w bardzo niskich temperaturach. Jak więc używać w kuchni mrożonek?
Na półce z mrożonkami znajdziemy duży wybór zarówno owoców egzotycznych, jak i tych bardziej swojskich, ale trudnych do przechowywania – dobrym przykładem będą tu maliny, jeżyny i inne owoce jagodowe, które nawet kupowane w szczycie sezonu wymagają szybkiego zużycia. Dzięki temu możemy łatwo zapełnić zamrażarkę i wyciągać niewielkie porcje, nie martwiąc się, że reszta się zmarnuje. Takie owoce świetnie sprawdzą się w ciastach. Wystarczy wcześniej je rozmrozić i nieco osuszyć z wody, a następnie użyć zgodnie z danym przepisem.
Na https://danex.pl/produkty/mrozona-jagoda/ znajdziemy także mrożone jagody, więc nawet w środku zimy z łatwością upieczemy aromatyczne, pachnące latem jagodzianki, a dobrym pomysłem jest też dorzucenie garści owoców do koktajlu na jogurcie czy maślance – przy okazji to łatwy sposób na przemycenie większej porcji witamin do diety dzieci. Mrożonki możemy także delikatnie przesmażyć z odrobiną cukru waniliowego, by uzyskać pyszny sos do placków, racuchów, lodów i innych deserów.