Wykonując wino w warunkach domowych warto zadbać o jego odpowiednie przechowywanie, dzięki czemu będzie ono miało właściwe warunki do dojrzewania i fermentacji. Do tego celu używa się bardzo często fermentorów do wina, czyli specjalnych pojemników przystosowanych właśnie do tego zadania. Ich zaletami są niska cena, mała waga oraz wygoda użytkowania. Są one najczęściej wykonywane z plastiku i innych tworzyw sztucznych dopuszczalnych do kontaktu z żywnością, a w tym właśnie do alkoholu. Dzięki zastosowaniu takich materiałów nie stłuką się one podczas eksploatacji, a dzięki szerokim otworom doskonale nadają się do przeprowadzenia wstępnej fermentacji wina. Powszechnie jednak plastik nie jest darzony zaufaniem, a wielu wskazuje na jego wady i negatywny wpływ na wino w całym procesie fermentacji. Są one jednak produkowane z materiałów przeźroczystych, co umożliwia stałe monitorowanie procesu fermentacji wina. Niewątpliwą wadą plastikowych pojemników jest ich niewielki wybór w zakresie pojemności. Zazwyczaj spotykany jest fermentor do wina o maksymalnej pojemności do 30-35 litrów. Warto także mieć na uwadze, że z czasem plastikowa pokrywa może stracić na szczelności, a szeroki otwór może stanowić ryzyko nadmiernego napowietrzania wina. Fermentory powinny być szczelne i dobrze dobrane z różnego typu akcesoriami, takimi jak krany czy rurki. Często to głównie ten czynnik decyduje o komforcie naszej pracy przy wytwórstwie oraz o jakości ostatecznego jej produktu, czyli własnego, domowego wina.