Od jakiegoś czasu w naszym kraju trwa prawdziwa moda na kuchnię koreańską. Wielkim hitem jest w szczególności kimchi, czyli sfermentowana kapusta pekińska lub inne warzywo (rzodkiew japońska, zielony ogórek itp.). Oprócz niewątpliwych walorów smakowych produkt ten posiada również właściwości prozdrowotne, ponieważ zawiera mnóstwo witamin, składników mineralnych i wartościowy błonnik. Jego regularne spożywanie przede wszystkim reguluje pracę układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu, poprawia wzrok i wygląd skóry oraz wzmacnia odporność organizmu.
Kimchi powstaje przeważnie wskutek porządnego ukiszenia kapusty z imbirem, sosem rybnym, czosnkiem oraz sproszkowaną papryczką chilli. Można oczywiście z powodzeniem jeść je prosto ze słoika w formie przystawki, choć dla niektórych osób okazuje się wówczas zbyt kwaśne i ostre. Dlatego większość ludzi woli je spożywać jako uzupełnienie innych dań. Znakomicie sprawdza się zwłaszcza w zupach typu ramen, zawierających dodatkowo bulion, makaron, jajko kurze i rozmaite warzywa. Jest to niezwykle rozgrzewający i wyjątkowo aromatyczny wywar, który skutecznie pobudza ciało, a jednocześnie szybko zaspokaja głód.
Omawiany składnik doskonale nadaje się również do: klasycznego ryżu smażonego na woku wraz z kawałkami kurczaka, azjatyckich tacos z wieprzowiną, wegetariańskich placuszków o słodkim posmaku, śledzi marynowanych czy pierogów nadziewanych mięsem drobiowym. Można go ponadto bez problemu dodawać nawet do polskich zup, sałatek warzywnych, grillowanych ryb i omletów jajecznych (podkreśla smak poszczególnych dań).