Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się także sezon na biesiadowanie na świeżym powietrzu. Pieczone kiełbaski, soczyste mięso czy aromatyczne warzywa z grilla umilają niejedno wiosenno-letnie popołudnie spędzone w gronie przyjaciół czy rodziny. By do grillowanych potraw nie wkradła się rutyna i nuda, warto przetestować w tym roku nowe przepisy i zaskoczyć rodzinę czy znajomych nieoczekiwanymi smakami!
Obok grillowanych kiełbasek warto położyć na ruszt także inne mięsa. Doskonałym, lekkim daniem z grilla może być filet z kurczaka w marynacie jogurtowej, cytrynowej lub czosnkowej. Pamiętajmy, że dobra marynata musi być wyrazista – nie żałujmy więc przypraw ani dodatków. Do jogurtu warto dodać łyżeczkę ostrej musztardy, pieprz, świeże zioła i odrobinę oleju, a kurczaka zanurzonego w takiej mieszance pozostawić na kilka godzin w lodówce. Dzięki temu filety będą soczyste i aromatyczne. Znakiem rozpoznawczym każdego domowego kucharza jest pyszna i soczysta karkówka z grilla, a jej przygotowanie wcale nie musi być trudne, jeśli pamięta się o podstawowych zasadach. Po pierwsze, karkówka zawsze wymaga marynowania – bez tego będzie mało wyrazista. W marynacie może leżeć nawet kilka dni, a minimum, to cała noc, więc do przygotowywania sobotniego grilla najlepiej zabrać się już na początku tygodnia. Po drugie – grill musi być odpowiednio rozgrzany, aby zewnętrzna warstwa szybko się ścięła i nie pozwoliła wyparować wodzie, dzięki której karkówka pozostanie soczysta. Taką potrawę najlepiej podać z grillowanymi warzywami oraz sosem czosnkowym lub greckimi tzatzikami.