Odpowiednio dobrane wino nie tylko uwydatni smaki posiłku, ale wpłynie też pozytywnie na proces trawienia. Rada aby podczas doboru wina kierować się gustem i własnym smakiem, może być dobra tylko w przypadku znawców i koneserów tego trunku, pozostałe osoby, aby nie popełnić faux pas powinny kierować się kilkoma prostymi regułami. Wino należy dobierać zawsze do dania głównego lub dominującego składnika potrawy, natomiast jeśli to sos odgrywa w posiłku pierwsze skrzypce, to rodzaj wina wybieramy adekwatnie do sosu. Gdyby wino włoskie okazało się składnikiem jakiejś potrawy, to należy podać do picia również ten gatunek wina włoskiego.
Czasami sam kolor potrawy, a właściwie mięsa może sugerować dobór wina. W przypadku czerwonego mięsa, podajemy czerwone wina, natomiast białego takie jak drób i indyk- białe wino. Do dań drobiowych sprawdzi się, np. wino sauvignon blanc cieszący się niesłabnącą popularnością na wielu kontynentach. Jeśli do posiłku serwowane są oba kolory wina, to zawsze należy zacząć od białego. Podobnie sprawa wygląda w przypadku rodzajów wina. Należy rozpocząć od win wytrawnych po słodkie, przy czym ostatnie są dodatkiem do deserów.
Oprócz walorów smakowych wino może także wspomóc proces trawienia. Posiłki zawierające tłuste potrawy powinny być okraszone lampką wina z większą zawartością alkoholu, co przyspieszy metabolizm. Natomiast dania z pikantnymi przyprawami powinny być skomponowane z winami o intensywnym, wyrazistym zapachu.