W ciastkarniach i innych lokalach gastronomicznych serwujących słodkie wypieki wykorzystuje się na co dzień rozmaite urządzenia. Jednym z niezbędnych jest zwłaszcza piec cukierniczy, który umożliwia szybkie przygotowanie m.in. rogalików, biszkoptów, ciast, bagietek czy bez. Powinien przede wszystkim być wyprodukowany z materiału ponadprzeciętnie odpornego na uszkodzenia mechaniczne oraz spełniać wszelkie wymagane normy bezpieczeństwa. Oprócz tego musi oczywiście charakteryzować się szeroką funkcjonalnością.
Nowoczesne piece cukiernicze posiadają kilka komór grzewczych, minimalizują utratę ciepła i wyróżniają się bardzo wysoką ergonomią użytkowania. Są ponadto zaprojektowane w taki sposób, że ryzyko wystąpienia awarii jest ograniczone do minimum (warunkiem jest właściwa obsługa). Pozostałe kluczowe cechy to wnętrze wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej, izolowana obudowa, oszczędne oświetlenie LED komory pieczenia, szyba składająca się z dwóch warstw solidnego szkła oraz płyty przeznaczone na ciasto o grubości 15-20 mm.
Oprócz tego zakres regulacji temperatury wynosi w nich od 0 do nawet 500 stopni Celsjusza, co umożliwia przyrządzenie każdego słodkiego smakołyku. Większość dostępnych na rynku modeli posiada również: cyfrowy panel sterujący (do precyzyjnego zaprogramowania pracy), funkcję automatycznego nawilżania blach, system chłodzący obejmujący co najmniej dwa wentylatory (tzw. Cool Down), opóźnienie włączenia do 25 godzin, blokadę drzwiczek, a także termostat służący do utrzymania pożądanej temperatury (przeważnie od 50 do 300 stopni Celsjusza).