Zdrowie i medycyna

Rola grzybów w diecie

Grzyby to niezwykle ważny element naszej rodzimej kuchni. Stanowią bowiem znakomity dodatek do licznych potraw, nadając im niepowtarzalny smak i aromat. Poza tym, posiadają mnóstwo wartości odżywczych, więc ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Aby mieć stały dostęp do grzybów poza okresem letnio-jesiennym, warto zaopatrzyć się w wersje suszone i marynowane. Można je kupić w tym sklepie internetowym: https://devaldano.pl

Działanie prozdrowotne – jeden z głównych argumentów

Grzyby odgrywają istotną rolę w diecie człowieka, ponieważ są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w łatwo przyswajalne białko z dużą zawartością lizyny, metioniny, histydyny, tryptofanu i innych aminokwasów. Duże znaczenie ma ponadto spora ilość błonnika, czyli substancji wpływającej korzystnie na pracę układu pokarmowego oraz zapobiegającej uciążliwym zaparciom. Pozostałe cenne składniki to m.in. potas, żelazo, cynk, miedź, witamina B1 i B6, niacyna czy kwas pantotenowy. Dzięki nim, grzyby wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Chodzi tutaj zwłaszcza o niwelowanie ryzyka rozwoju groźnych chorób wątroby, obniżanie poziomu złego cholesterolu i ciśnienia tętniczego, regulowanie układu krążenia, wspomaganie leczenia miażdżycy, eliminowanie stresu oksydacyjnego i podniesienie ogólnej odporności na infekcje. 

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × dwa =