Marnowanie żywności nie jest dobre ani dla środowiska naturalnego, ani dla naszego portfelu, a wiedza o tym, jak przechowywać żywność, by była jak najdłużej świeża i smaczna, pozwoli nam zaoszczędzić miesięcznie sporą kwotę. To także sposób na zrobienie zapasów różnych produktów spożywczych wtedy, gdy jest na nie sezon, a więc są najtańsze i najsmaczniejsze. Jak więc zminimalizować marnowanie jedzenia w domu i zarazem wyposażyć swoją spiżarnię w ulubione produkty na długi czas?
Pierwszym krokiem do ograniczenia marnowania jedzenia jest przechowywanie jej w chłodzie lub w innych odpowiednich warunkach. Ziemniaki, cebulę czy czosnek należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu – świetnie do tego celu nada się skrzynia z piaskiem umieszczona w piwnicy albo przynajmniej wiadro schowane w chłodnej szafie, z dala od ogrzewania. Delikatne owoce, jak maliny, jagody czy porzeczki, warto zjeść jak najszybciej po kupieniu – a jeśli chcemy je przechować na dłużej, wtedy najpierw możemy lekko spryskać je octem jabłkowym, po czym osuszyć, poukładać w szerokim, płaskim naczyniu, by leżały możliwe bez przygniatania się nawzajem, a następnie włożyć do lodówki i zjeść w przeciągu kilku dni. Nadmiar owoców, warzyw, zup i gotowych potraw zawsze możemy zamrozić, a często także zawekować, dzięki czemu nie będziemy potrzebowali dużej zamrażarki. Wiele produktów możemy też spakować próżniowo za pomocą specjalnej pakowarki, którą znajdziemy na stronie https://pakowarkiprozniowe.pl/pakowarki-prozniowe-rodzaje. To rozwiązanie nie tylko dla gastronomii – sprawdzi się także w warunkach domowych, szczególnie do przechowywania produktów, które mogą zjełczeć pod wpływem działania powietrza.