Życie w zgodzie z przyrodą to dla wielu misja życia. Wiele mówi się o ekologii. Ocieplenie klimatu, wymieranie rzadkich gatunków czy też wycinka drzew to kwestie popularne w mediach. Tematy związane z ochroną środowiska pozytywnie wpływają również na rozwój agroturystyki. Ta forma wypoczynku, zyskała w ostatnim czasie szczególne uznanie w oczach urlopowiczów.
Dawniej moglibyśmy żartobliwie nazwać to ,,wczasami pod gruszą”. Ta forma wypoczynku to jednak w dzisiejszych czasach bardzo wygodne wczasy, w warunkach zbliżonych do wiejskich. Może być ona połączona z pracą u osoby zapewniającej nocleg (będzie to pewnego rodzaju forma zapłaty). Życie blisko natury motywuje coraz większą ilość użytkowników do podjęcia właśnie takiej formy wypoczynku.
Oprócz atrakcyjnej lokalizacji w otoczeniu natury, najczęściej agroturystyka wiąże się z częściowym bądź też całodniowym wyżywieniem. Dodatkowa atrakcja dostępna jest dla wczasowiczów i opiera się głównie na naturalnych produktach (mleko prosto od krowy, jajka czy też wędzone szynki).
Wyżywienie to tylko kolejny z atutów. W ośrodkach agroturystycznych możemy spotkać się z jazdą konną, wędkarstwem czy też uczestnictwem w pracach gospodarskich. Dodatkowe wrażenia mają w skuteczny sposób umilić pobyt. Ta forma turystyki opiera się na wykorzystaniu walorów krajobrazu wiejskiego i odpowiednim pokazaniu ,,walorów wsi”. Do całości wrażeń dochodzi często wypiek regionalnego chleba, wyrób sera czy też przygotowanie potraw charakterystycznych dla danego regionu. Wszystko po to, aby gość poczuł życie na wsi w pełni.
Ale bym chciała pojechać gdzieś na wieś i odpocząć 🙂