Durian to specyficzny owoc, nazywany również zybuczkowcem właściwym. Jest gatunkiem z rodziny ślazowatych i pochodzi z Indonezji, choć uprawia się go właściwie we wszystkich krajach Azji południowo-wschodniej (m.in. w Wietnamie, Laosie czy Tajlandii). Mimo że durian jest uznawany za najbardziej śmierdzący owoc świata, jego liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze docenia wiele osób. Warto podkreślić, że W Malezji jest nawet uznawany za przysmak.
Durian rośnie na drzewach o wysokości do 40 m, a jego kwiaty mają nieprzyjemny zapach i z wyglądu przypominają dzwonkowaty kielich pękający na kilka łatek, w kolorze białym albo żółtawym. Owoc zaś posiada owalny kształt, waży nawet do 4 kg i osiąga długość do ponad 40 cm. Cały jest pokryty grubą skórą z kolcami i wydziela charakterystyczny, dla wielu nieprzyjemny zapach. Wewnątrz owocu duriana znaleźć można kremowy, jasny miąższ, który jest dosyć często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Ciekawe przepisy na potrawy z omawianego owocu znajdziemy m.in. na stronie Kuchnieorientu.pl. Może on być spożywany na surowo, gotowany albo smażony. Ponadto przyrządza się z niego różne pasty i lody, a nawet koktajle (zazwyczaj na bazie mleczka kokosowego). Jeśli chodzi o specyficzny smak, to przypomina on połączenie czosnku, cebuli, sera oraz migdałów. Warto zaznaczyć, że z powodu nieprzyjemnego zapachu duriana nie wolno jeść w miejscach publicznych oraz środkach komunikacji miejskiej, a także w niektórych hotelach i na pokładzie większości linii lotniczych. W medycynie wykorzystuje się zwłaszcza sok z liści duriana — głównie przeciw gorączce. Owoc ten wzmacnia również odporność i jest stosowany na dolegliwości związane z układem pokarmowym.