Przewóz żywności na paletach wymaga odpowiedniej logistyki oraz przestrzegania obowiązujących przepisów prawnych. Chodzi tu przecież o zdrowie konsumentów. W zależności od tego, jaki rodzaj żywności jest transportowany, konieczne jest zapewnienie ku temu właściwych warunków przechowywania i zabezpieczenia przewożonych produktów. Muszą one trafić do odbiorców świeże i w dobrym stanie.
Przewoźnik powinien posiadać odpowiednią flotę wyposażoną w sprzęt, który pozwoli na sprawne wykonanie załadunku i rozładunku. Chodzi tu przede wszystkim o drewniane lub plastikowe palety. Na nie to bowiem nakładane są pojemniki z żywnością, którą należy wcześniej dobrze zabezpieczyć. Najczęściej w tym celu stosuje się arkusze do pojemników. Najlepiej żeby były wykonane z folii ekologicznej, w pełni biodegradowalnej. Taka folia jest przyjazna dla środowiska i gwarantuje produktom żywnościowym świeżość i higienę. Ponadto jest ona elastyczna, co ma znaczny wpływ na sprawność procesu pakowania.