Choroba Hashimoto, znana również jako zapalenie tarczycy Hashimoto, jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, która wpływa na gruczoł tarczowy. Jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy w Stanach Zjednoczonych.
Tarczyca produkuje hormony, które regulują metabolizm. Niedoczynność tarczycy jest, gdy organizm produkuje zbyt mało tych hormonów. Kiedy ludzie mają niedoczynność tarczycy, ich metabolizm zwalnia i mogą wystąpić objawy, takie jak zmęczenie, przyrost masy ciała i zaparcia. Istnieje wiele pokarmów, które osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać jedzenia, ponieważ mogą one pogorszyć ich stan. Ich dokładna lista znajduję się pod adresem https://hashimotoplan.com/lista-produktow-ktorych-nie-powinno-sie-jesc-majac-hashimoto/.
Mleko i produkty mleczne zawierają jod, który może wywołać odpowiedź immunologiczną u osób z chorobą Hashimoto. To dlatego niektórzy ludzie uważają, że korzystne jest przejście bez nabiału, gdy rozpoczynają leczenie tego stanu. Istnieją jednak pewne rodzaje nabiału, które są odpowiednie dla osób z chorobą Hashimoto: twarde sery, jogurt z mleka koziego i ser z surowego mleka.
Ziarna zawierają gluten, który może pogorszyć stan zapalny w organizmie i pogorszyć objawy u osób z chorobą Hashimoto lub innymi schorzeniami autoimmunologicznymi (takimi jak celiakia). Ponadto, ziarna mają wysoką zawartość węglowodanów i mogą powodować skok poziomu cukru we krwi. Jeśli masz chorobę Hashimoto lub inną chorobę autoimmunologiczną, najlepiej jest całkowicie unikać ziaren.