Catering to usługa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu gotowych potraw do określonego miejsca przeznaczenia (np. zakładu pracy). Co istotne, wszystkie dania są robione w zupełnie innym punkcie niż ten, w którym się je spożywa. Usługi tego typu są oferowane przede wszystkim przez profesjonalne firmy cateringowe, które dodatkowo zajmują się również kompleksową organizacją różnego rodzaju przyjęć (np. wesel, chrzcin, imienin), bankietów, seminariów i konferencji. Można zatem powiedzieć, że ich zadaniem jest wykonywanie wszelkich czynności związanych z kulinariami. Przykładową ofertę można zobaczyć na http://tigabistro.pl/catering/tarnowo-podgorne/.
Na wstępie należy podkreślić, że zakres obowiązków pracowników firm cateringowych obejmuje nie tylko przygotowanie dań i ich dowóz na miejsce imprezy, ale też organizację oprawy stołu (dekoracje) czy obsługę kucharską i kelnerską. Powinni oni zadbać o to, aby wszystkie potrawy zostały właściwie podane. Poza tym muszą zapewnić gościom szeroką ofertę napojów oraz deserów, a także zrobić porządki po zakończeniu spotkania. Tak naprawdę jednak praca profesjonalnych firm cateringowych rozpoczyna się już w momencie planowania obsługi kulinarnej określonego wydarzenia.
Trzeba bowiem wówczas przeprowadzić konsultacje z klientem w celu idealnego dopasowania oferty nie tylko do jego potrzeb i oczekiwań, ale także charakteru samego eventu. To właśnie na tym etapie podejmuje się decyzję, jakie potrawy, napoje i desery zostaną zaserwowane. Ponadto ustala się, czy w menu znajdą się też dania dla wegetarian, wegan lub osób nietolerujących laktozy czy glutenu. Jeśli chodzi o same dania, to ogromne znaczenie ma zarówno ich smak, jak i sposób podania. Osobom planującym organizację jakiegoś ważnego wydarzenia często polecana jest firma cateringowa w Przeźmierowo, ponieważ słynie ona z wysokiej jakości usług i oryginalnych potraw, które zachwycą każdego.