Ówcześnie coraz częściej stawiamy na zdrowe produkty, chętniej tworząc konfitury czy soki własnej roboty. Ciekawą acz niepozorną rośliną, z którą można wykonywać nie tylko smaczne przetwory ale przede wszystkim – zdrowe syropy jest kwiat czarnego bzu. Jest to naturalne antidotum na wiele chorób, między innymi ostry ból gardła, gorączkę ale również – znakomity produkt na naturalne wzmocnienie naszej odporności, co jest szczególnie ważne między poszczególnymi porami roku, kiedy to nasz organizm jest w szczególności narażony na różnego rodzaju infekcje, przeziębienia czy liczne choroby.
Syropy i przetwory z czarnego bzu są nie tylko łatwe do przygotowania ale również – wyjątkowo smaczne i zdrowe. Tak naprawdę, aby wykonać taki naturalny produkt nie potrzebujemy specjalnych umiejętności ani ogromu czasu. Warto pamiętać jednak, że surowe owoce czarnego bzu są trujące, dlatego też warto poddać je porządnej obróbce termicznej, w celu uniknięcia zatrucia. Przetwory z kwiatu czarnego bzu możemy stosować jako znakomity dodatek do różnego rodzaju ciast – wyjątkowy aromat i nieprzeciętny smak nada charakterystyczną nutę smakową nawet najprostszym ciastom, natomiast smaczny i na pierwszy rzut oka syrop z kwiatu bzu doskonale sprawdzi się w momencie, kiedy szukamy alternatywnych metod leczenia przeziębień i innych infekcji – uśmierza ból gardła i skutecznie radzi sobie z gorączką. Przetwory na bazie czarnego bzu polecane są każdemu, niezależnie od wieku, a podawanie ich dzieciom pomoże w skuteczny sposób wzmacniać ich odporność już od najmłodszych lat.